BRUSSEL - Brussel vermoedt dat Chinese staalbedrijven de EU-importheffingen op stalen kabels omzeilen. De Europese Commissie vermoedt dat de Chinese producten nu via Zuid-Korea en Maleisië de Europese Unie binnenkomen.

De Europese Commissie was over de handelwijze getipt door de Europese branchevereniging voor kabelfabrikanten, die vrezen klanten te verliezen door de goedkopere producten van Chinese concurrenten.

Brussel ziet op het eerste gezicht voldoende bewijs voor de handelwijze: ''Aanzienlijke hoeveelheden stalen draden en kabels uit Zuid-Korea en Maleisië lijken in de plaats te zijn gekomen van de Chinese invoer'', aldus de Europese Commissie woensdag in het EU-publicatieblad.

Brussel
Brussel heeft een onderzoek ingesteld. Dat moet binnen negen maanden afgerond zijn. Het kan ertoe leiden dat de EU met terugwerkende kracht ook importheffingen instelt op kabels uit Zuid-Korea en Maleisië.

De Europese Unie heeft recentelijk meer importheffingen ingesteld op producten uit China, die hier te goedkoop op de markt zouden komen.