AMSTERDAM - Microsoft en Nokia onthullen woensdag een samenwerking om Office standaard te leveren op smartphones. Het pakket lijkt voorrang op Windows Mobile te krijgen.

De twee bedrijven geven geen commentaar, maar de New York Times en de Wall Street Journal melden dat de overeenkomst al rond is. Dat doen ze beide op basis van eigen, anonieme bronnen. Microsoft en Nokia komen vanmiddag wel met een aankondiging, maar geven nog geen details over de aard of inhoud daarna.

De mobiele uitvoering van Microsofts Office-software wordt voortaan geleverd op bepaalde smartphones in Nokia's productportfolio. Het is nog niet bekend om hoeveel en welke modellen het dan gaat. Overigens zou de Finse telefoonfabrikant voor zijn topmodellen een overstap van het eigen Symbian naar de - ook eigen - Linux-variant Maemo overwegen.

Symbian
Office Mobile draait op Microsofts eigen smartphoneplatform Windows Mobile, maar de telefoons van Nokia draaien het Symbian-besturingssysteem. Het is nog onduidelijk of Microsoft de kantoorsoftware overzet naar Symbian, of dat het om toegang tot online Office gaat. Laatstgenoemde kan leunen op Microsofts multimediatechnologie Silverlight dat al werkt op Symbian-telefoons.

Microsoft heeft als strategie om met Office zowel pc's als mobiele apparaten te bereiken, maar ook het web te omvatten. De deal met Nokia is voor het mobiele deel van die strategie. Het reeds aangekondigde Office Web Apps is bedoeld voor de online-markt. Op de pc-markt is het applicatiepakket van Microsoft al groot, maar het ondervind daar toenemende - en bovendien veelal gratis - concurrentie, ook vanuit de online-wereld.

Online
In antwoord daarop komt Microsoft begin 2010 met een gratis online-uitvoering van Office. Office Web Apps heeft officieel geen ondersteuning voor Chrome en Opera, maar blokkeert gebruikers daarvan niet. Officiële support is er wel voor Microsofts eigen browser Internet Explorer 7 en 8, naast Firefox 3.5 en Safari 4. Chrome en Opera zijn respectievelijk de nummers 4 en 5 op de browsermarkt.