AMSTERDAM - De rente op spaarrekeningen gaat alleen maar omlaag. Stonden de hoogste spaarrentes tot voor kort nog op meer dan 4 procent, nu zijn vrijwel alle aanbieders onder dat percentage gezakt. Beleggen in aandelen wordt zo aantrekkelijker, sparen minder.

Door Belegger.nl

Banken bieden steeds minder rente, omdat de rente op de geldmarkt op een historisch laag niveau staat. Het zogenoemde Euribor-tarief (de rente die banken elkaar in rekening brengen als ze geld lenen) staat op nog geen 1 procent. Dit tarief gebruiken banken als maatstaf voor onder meer de spaarrente.

De Euribor staat zo laag, onder meer doordat de Europese Centrale Bank veel geld in de economie heeft gepompt en haar belangrijkste rentetarief op een zeer laag niveau heeft staan.

3 Procent
Een spaarrekening zonder voorwaarden biedt nu hooguit een rente van 3,5 procent, zo blijkt uit gegevens van de website Spaarrente.nl. De enige aanbieder die zo hoog zit, is MoneYou. Ook Delta Lloyd, TEB en PGGM hanteren een rente van boven de 3 procent. Bij andere banken en verzekeraars zakt de rente al snel tot ver onder de 2 procent.

Als u bereidt bent om wel beperkende voorwaarden te accepteren, krijgt u de hoogste rente bij ASN Bank (3,75 procent). Andere banken en verzekeraars die een rente boven de 3 procent uitbetalen, zijn ING, SNS Bank, Ohra en de Anadolubank.

Dieptepunt
Als u een ProfijtPlusRekening heeft bij Friesland Bank krijgt u een schamele 0,5 procent rente. Daarmee wordt uw geld nauwelijks meer waard, want de inflatie bedroeg in juli 0,2 procent. Met andere woorden: de prijzen van consumentengoederen zijn gemiddeld 0,2 procent gestegen, terwijl uw spaarpotje 0,5 procent meer waard wordt.

Ook de GroeiGemak Spaarrekening van ABN Amro, Bonus Sparen en een KwartaalGroei Rekening bij Fortis Bank hebben een rente van 0,5 procent, aldus Spaarrente.nl.

Nog verder omlaag
Maar het is altijd maar de vraag hoe lang deze rentetarieven standhouden. Banken kunnen ongevraagd de rente omlaag schroeven. U hoeft daarvan niet eens op de hoogte te worden gebracht.

De kans is groot dat de spaarrente nog verder omlaag gaat. Zo gaf de bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot gisteren aan dat de er nog zeker 1 procentpunt tot 1,5 procentpunt vanaf moet. Een rente van rond de 1 procent is volgens hem normaal.

Hij constateert dat de banken die staatssteun hebben gekregen, een hogere rente hebben dan concurrenten zonder overheidshulp. Daarom moet Van Lanschot volgens eigen zeggen zijn rente onnatuurlijk hoog houden.

Dus aandelen
Een lage spaarrente maakt het aantrekkelijker om te beleggen in aandelen. Die leveren over het algemeen een hoger rendement. Beleggers gaan waarschijnlijk op zoek naar alternatieven voor de spaarrekening, aldus de economen van ABN Amro.

Wel moeten beleggers serieus rekening houden met een correctie. Diverse deskundigen hebben daarvoor al gewaarschuwd, waaronder ABN Amro, BlackRock en handelaar Vince Stanzione.