DEN HAAG - Het aantal bedrijven in Nederland dat in het eerste halfjaar over de kop ging is meer dan verdubbeld tot 3500, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal failliet verklaarde particulieren lag 16 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 1800.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Sinds het begin van de jaren tachtig, toen het CBS begon met de faillissementenstatistiek, zijn er nog nooit in een halfjaar zo veel faillissementen geweest.

Verreweg de meeste bedrijfsfaillissementen hadden plaats in de autobranche, bij groothandels, kledingwinkels, doe-het-zelfmaterialenhandel en in de zakelijke dienstverlening. Ruim de helft van alle bedrijven die in het eerste halfjaar van 2009 failliet gingen, behoorde tot deze branches.

Uitzendbureaus
In de zakelijke dienstverlening vielen de meeste faillissementen volgens het CBS onder uitzendbureaus, organisatieadviesbureaus en architecten- en ontwerpbureaus.

De meeste personen en bedrijven werden failliet verklaard in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De provincies Zeeland en Friesland kwamen er het best van af.