AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft het druk met zwartspaarders die tot inkeer komen en hun in het buitenland verstopte geld opbiechten. Dagelijks worden miljoenen euro's opgegeven die aan het zicht van de fiscus waren onttrokken.

Nu al zijn honderden miljoenen gemeld en naar verwachting wordt deze maand de grens van een half miljard euro bereikt, meldt De Telegraaf woensdag.

Het gemiddelde van de opgegeven bedragen is 226 duizend euro en dagelijks worden tientallen meldingen gedaan. Een iemand deed aangifte van zo'n 24 miljoen euro waarover geen belasting werd betaald. Namen geeft het ministerie van Financiën niet.

Deadline
De toeloop van zwartspaarders bij de fiscus heeft te maken met een aanscherping van de regels volgend jaar. Wie zich nu meldt, krijgt nog geen boete, maar vanaf 1 januari kan een boete van vijftien procent over het achtergehouden bedrag worden opgelegd als het geld langer dan twee jaar voor de Belastingdienst is verzwegen.

Eerder al werd het succes bij de aanpak van zwartspaarders toegeschreven aan overeenkomsten die Nederland steeds meer sluit met landen waar het geld is uitgezet. Met belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden, Zwitserland en ook België zijn akkoorden bereikt. In deze landen kan de fiscus informatie over bankrekeningen van Nederlanders opvragen.