NEW YORK - De rechterhand van megafraudeur Bernard Madoff, de 52-jarige Frank DiPascali, hangt een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Hij is aangeklaagd wegens onder meer valsheid in geschrifte en witwassen, bleek dinsdag bij een rechtbank in New York.

DiPascali werkte 33 jaar voor de investeringsmaatschappij van Bernard Madoff, die zelf tot 150 jaar cel werd veroordeeld.

Met een pyramidespel, waarbij investeerders worden betaald met de inleg van volgende investeerders, lichtte Madoff tal van beleggers op voor een bedrag van in totaal 65 miljard dollar, ruim 46 miljard euro.

Tien punten
Madoff heeft altijd gezegd alleen verantwoordelijk te zijn voor de oplichting. De aanklagers geloven daar weinig van.

DiPascali heeft volgens Amerikaanse media schuld bekend en tegenover journalisten gezegd, dat hij bereid is mee te werken aan verder onderzoek. De aanklacht omvat tien punten, op meerdere daarvan staat een celstraf van maximaal 20 jaar.

Volgens waarnemers zijn de aanklagers erop uit om ook familieleden van Bernard Madoff op de korrel te nemen. Zo zouden ook zijn broer Peter en zijn zonen Andrew en Mark betrokken zijn bij de oplichting.