AMSTERDAM - Nederland behoort tot de goedkoopste landen wat betreft mobiel bellen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Uit de jaarlijkse 'Communications Outlook' blijkt dat mobiele telefoontarieven in de dertig bij de OESO aangesloten landen grote verschillen vertonen. De maandelijkse kosten bij gemiddeld verbruik (780 belminuten, 600 sms'jes en 8 mms'jes per jaar) lopen uiteen van 11 dollar tot 33 dollar per maand.

Met 11 dollar per maand betaalt een gemiddelde gebruiker in Nederland het minst. Nederlandse grootverbruikers (1680 belminuten, 660 sms'jes en 12 mms'jes per jaar) zijn met een gemiddelde maandrekening van 15 dollar ook goedkoop uit. In Zweden en Denemarken is mobiel bellen met 12 dollar per maand bij gemiddeld gebruik ook goedkoop.

VS
In Canada, Spanje en de VS betalen mobiele bellers het meest. Een gemiddelde beller is in de VS per jaar ruim 600 dollar kwijt, oftewel zo'n 50 dollar per maand. In Spanje en Canada komt de maandelijkse rekening uit op 43 dollar per maand.

Tussen 2006 en 2008 gingen de kosten voor mobiel bellen in de OESO-landen flink omlaag, blijkt uit het onderzoek. Bij weinig bellen waren klanten gemiddeld 21 procent goedkoper uit. Bij gemiddeld gebruik (360 belminuten, 396 sms'jes, 8 mms'jes) was dat 28 procent, terwijl grootgebruikers een kostenverlaging van 32 procent incasseerden.

Ook de kosten voor sms'jes daalden in de periode 2006-2008, maar het blijft een "zeer lucratieve markt" voor telecomaanbieders. Gemiddeld kostte een tekstbericht in augustus 2008 0,06 dollarcent, een daling van 37 procent. In Oostenrijk is een sms'je met 0,24 dollarcent het duurst.

Mobiel breedband
Mobiel breedband blijft relatief duur, stellen de onderzoekers. Ook hanteren de meeste aanbieders vanwege schaarse bandbreedte nog een datalimiet van gemiddeld 4,5 gigabyte per maand.

De 17 onderzochte mobiele breedbandabonnementen kosten gemiddeld 25 dollar per maand bij laag verbruik, 33 dollar bij gemiddeld vebruik en 44 dollar voor grootverbruikers.

In Zweden is een mobiel internetabonnement met 11 dollar per maand het goedkoopst. Australische mobiele internetters die veel surfen onderweg zijn met ruim 62 dollar het duurste uit.