AMSTERDAM - Organisch afval kan miljoenen aan besparingen opleveren, zo blijkt uit het verhaal van het Amerikaanse bedrijf Gills Onions. Dankzij het opwekken van energie uit uienschillen wist het bedrijf de afval- en elektriciteitsrekening met 1 miljoen dollar (0,7 miljoen euro) omlaag te brengen.

In samenwerking met een Californisch energiebedrijf bouwde Gills, naar eigen zeggen de grootste uienkweker van de VS, een bioreactor waarin bacteriën worden gevoed met uiensap, zo bericht de website Ars Technica. De droge resten worden gerecycled tot diervoeder.

De bacteriën stoten methaan uit, dat naar een stel brandstofcellen wordt geleid die elektriciteit opwekken. De bioreactor was met een prijskaartje van 9 miljoen dollar niet goedkoop, beaamt directeur Hal Snyder. Maar hij schat dat de installatie het bedrijf 700.000 dollar aan energiekosten bespaart, terwijl er voor 300.000 dollar minder aan afval hoeft te worden verwerkt.

Volgens Snyder spelen meer landbouwbedrijven in Californië met het idee om hun organische resten in hun voordeel te laten werken. Dat komt volgens hem door de behoefte aan duurzaamheid en meer energie dat in eigen land wordt opgewekt. "Het is een opwindende tijd om te participeren in de energiesector," aldus de directeur.