DEN HAAG - De productie en de omzet van de Nederlandse industrie waren ook in juni aanzienlijk lager dan een jaar eerder. Dat bleek dinsdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De productie van de industrie lag in juni 13 procent lager dan een jaar eerder. Die afname is ongeveer even groot als in de zes voorgaande maanden. De industrie levert al sinds de zomer van 2008 minder productie dan een jaar eerder.

Alle takken van de industrie produceerden minder dan in juni 2008. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de afname met 4 procent het kleinst. De terugval was het grootst in de transportmiddelenindustrie, daar werd 33 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder.

Prijzen
De ondernemers in de industrie behaalden in juni 25 procent minder omzet dan in juni 2008. Ruim de helft van die afname, die van dezelfde orde van grootte is als in de vijf voorgaande maanden, komt door lagere prijzen.

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie liep de omzet met 37 procent het meest terug. Mede door de sterke daling van de olieprijs gingen de prijzen in die branches het sterkst achteruit.

Ook de metaalindustrie en de transportmiddelenindustrie hadden een grotere omzetdaling dan gemiddeld. De omzet nam het minst af in de voedings- en genotmiddelenindustrie.