AMSTERDAM - De Amerikaanse elektrische autobouwer Tesla heeft in juli voor het eerst in zijn bestaan winst gemaakt. De omzet bedroeg die maand twintig miljoen dollar (13,8 miljoen euro), maakte het bedrijf maandag bekend.

De zes jaar geleden opgerichte onderneming kreeg naar eigen zeggen in juli een 'stortvloed' aan orders. Met 109 verkochte auto's van het type Tesla Roadster (101.500 dollar) bevindt het bedrijf zich echter nog in de startup-fase.

Klanten
Directeur Elon Musk bedankte zijn klanten voor het eerste succesje. "Zij financieren met hun aankopen onze doelstelling om van elektrische auto's een massamarkt te maken", aldus Musk.

Tesla verkoopt zijn auto's online en heeft inmiddels showrooms in vier Amerikaanse steden en een in Londen. Uitbreiding, waaronder een vestiging in het Duitse München, volgt nog deze zomer.

Lening
Het bedrijf heeft het tij mee: in juni ontving het een overheidslening voor de ontwikkeling van zuinige auto's. De 465 miljoen dollar wordt gestoken in een nieuw, goedkoper model (57.400 dollar), Model S genaamd. Daar zijn er al honderden van besteld, maar de levering laat nog tot 2011 op zich wachten.

Daarnaast investeerde Daimler in de autofabrikant. Het Duitse concern verwierf in mei van dit jaar voor 50 miljoen dollar 10 procent van alle aandelen. Dankzij die samenwerking zullen er voor het einde van dit jaar elektrische versies van de door Daimler ontwikkelde Smart op de weg verschijnen.