Het is heerlijk om ZZPer te zijn. Je bepaalt voor een flink deel je eigen werktijden, je doet (het grootste deel van de tijd) wat je leuk vindt en je neemt als je boft een kijkje in verschillende keukens.

Desalniettemin komt er voor een groot deel van de zelfstandigen een moment dat er meer werk dan tijd blijkt te zijn, of dat je jouw dienstenaanbod uit wil breiden door de expertise van een extern persoon (en zoals de term Zelfstandige Zonder Personeel al doet vermoeden, is iedereen naast jou een extern persoon) te linken aan jouw aanbod en zo een “pakket” aan te bieden. Zo ook ik.

Inmiddels heb ik mij begeven in de donkere diepten van de personeelwetgeving. Afdrachten, verzekeringen, verklaringen, overeenkomsten en nog wat overige formulieren brachten mij tot de conclusie dat het ZZP bestaan zo gek nog niet is. Maar toch, de vraag die groter is dan het aanbod is een luxeprobleem waar ik absoluut de (luxe) vruchten van wil plukken. En net, toen ik vreesde dat de baten van extra menskracht niet op zouden wegen tegen de lasten, was hij daar…

De VAR
Er kwam nog net geen lichtstraal uit een donkere wolk naar beneden maar het engelenkoor dat halleluja zong was bijna hoorbaar… De VAR kwam op mijn pad. Deze Verklaring Arbeids Relatie is een vernuftig formulier waarin ik met een persoon búiten mijn bedrijf overeenkom bij wie welke plichten, lasten en afdrachten liggen.

Freelancers, die er veel rondlopen in de trainings- en communicatiebranche, vallen veelal onder de categorie “winst uit onderneming” waardoor zij zelf verplicht zijn hun afdrachten te voldoen en waardoor ik enkel hun factuur ontvang. Hierdoor is er, naast het invullen van de VAR, geen extra handeling behalve het betalen van de facturen, wat bij mij tóch (helaas) een wekelijks terugkerend ritueel is.

Nu kan ik weer vooruit. Ik ga uitbreiden bínnen de kaders van ZZP land. De ZZP grenzen zijn blijkbaar rekbaar, dat biedt perspectief!

Sanne van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/