NEW DELHI - De autoverkopen in India zijn in de maand juli met bijna een derde toegenomen. Nieuwe modellen, goedkopere leningen en een lagere overheidsbelasting op auto's staan aan de basis van de stijging in de verkopen.

In juli werden ruim 115.000 nieuwe personenauto's verkocht, 31 procent meer dan in juli vorig jaar. Dat heeft de Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) maandag bekendgemaakt. India is een van de weinige landen waar de autoverkopen nog groeicijfers laten zien.

Bedrijfswagens
De verkoop van bedrijfswagens, een goede barometer voor de stand van de economie, steeg met 9,6 procent tot 37.624 stuks. Voor het eerst in een jaar werd in dat segment weer groei geboekt.

De prijzen van auto's konden in India omlaag nadat de overheid een soort btw had verlaagd. Dat maakte deel uit van een pakket aan stimuleringsregelingen om de sector te helpen. Bovendien verlaagde de centrale bank de rente een paar keer om de economie te stimuleren.

Niveau
De SIAM gaf bij de presentatie van de cijfers aan dat de procentuele stijging weliswaar groot is, maar de verkopen dan ook van een laag niveau kwamen.

Tata Motors, dat vorige maand begon met het leveren van de Nano, de goedkoopste auto ter wereld, verkocht 21 procent meer auto's.