AMSTERDAM - Volgens Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft de wereld een tweede Grote Depressie voorkomen. Vooral de stimuleringsmaatregelen van regeringen hebben een positief effect gehad op de economie. Dat schrijft Associated Press maandag.

Toch zal volledig herstel van de wereldeconomie volgens Krugman nog veel tijd kosten. Hij ziet de stijgende economische en exportcijfers als belangrijkste tekenen van dit herstel, maar zolang werkloosheidscijfers nog steeds hoog zijn is er geen reden tot juichen, waarschuwt Krugman. “We zullen nog op veel obstakels en teleurstellingen stuiten tijdens deze herstelperiode.”

Herstel
"De wereld heeft een tweede Grote Depressie voorkomen, maar herstel zal nog zeker twee jaar duren," aldus de winnaar van de Nobelprijs voor de economie. Krugman verwacht geen snelle verbetering  zoals bij de Aziatische financiële crisis eind jaren '90.

Wel verwacht hij dat de Aziatische economie ook dit keer eerder zal opbloeien dan die van andere landen. Azië profiteert als eerste van de stijgende export van industriële producten.

VS
Paul Krugman ziet nog wel mogelijkheden voor de Amerikaanse regering om de uitgaven ter preventie van de crisis aan te jagen, ondanks de enorme tekorten in de begroting die zouden zijn ontstaan. Volgens hem zou het wereldwijde financiële stelsel hervormd moeten worden, met striktere regels, om een volgende crisis te voorkomen.