AMSTERDAM - Een drietal managers (en vaders) heeft met vallen en opstaan het 'nieuwe werken' omarmd. Flexibel omgaan met werkplekken en tijdstippen gaat echter niet vanzelf. "Een van de dingen die ik als manager heb geleerd is het tonen van voorbeeldgedrag."

Arjan Oude Kotte, lid van het directieteam van Microsoft Nederland begon drie jaar geleden te experimenteren met nieuwe werkvormen. "Het is een continue reis", zegt Oude Kotte daarover. Een uitdaging was vooral het vinden van het optimale evenwicht tussen elkaar in levenden lijve ontmoeten en thuis of onderweg op jezelf werken.

'Het fysieke minimum', zoals hij het noemt, verschilt per medewerker. "Het ene team ziet elkaar eens per week, maar ons management gaat hier wat ruimer mee om, door minimaal een dag per zes weken bij elkaar te komen."

Kwaliteit
Adwin Peeks, communicatiemanager bij verzekeraar Achmea, neemt de kwaliteit van het samenwerken en overleggen hierbij als uitgangspunt. "De momenten dat je er bent moet je goed voorbereiden," stelt Peeks. Zijn medewerkers zien elkaar minimaal een keer per week. 'Bewuster omgaan met ontmoeten', noemt Oude Kotte dit.

Bij de verhuizing naar een nieuw onderkomen besloot automatiseerder Wortell het nieuwe pand volledig naar het nieuwe werken in te richten. "Wij hebben geen vaste werkplekken meer", aldus operationeel directeur Maarten van Noort. Ook werden archiefkasten afgeschaft om medewerkers te dwingen digitaal te werken. Zijn medewerkers zijn zo'n twee tot drie dagen per week op kantoor.

De 'vrijheid' en 'dynamiek' die volgens hem bij Wortell in de lucht hangt, werkt een hogere productiviteit in de hand. "Ik moest in het begin wel even slikken als het kantoor om 14 uur leeg was. Maar mijn belangrijkste taak is vooral het sturen van mensen die teveel willen werken. Dan verdwijnt dat unheimische gevoel vanzelf."

Voorbeeld
Arjan Oude Kotte van Microsoft herkent die sturende rol. "Zolang je mensen gemotiveerd zijn, moet je vooral erop letten dat zij hun leven op orde houden, vaak in combinatie met een ambitieuze partner." Die sturing is meestal indirect. Zo probeert Oude Kotte zelf het goede voorbeeld te geven, "anders beseffen sommige mensen niet dat het normaal is om je kinderen van school te halen".

Daarna is het vooral een kwestie van zelfsturing en beoordelen op resultaten ('output'), stelt Oude Kotte. "Vroeger bepaalde de werkgever wat en wanneer je iets deed. De werkstijl wordt nu meer door werknemer bepaald." Vooral de talentvolle medewerkers voelen zich hier volgens Van Noort bij thuis.

Cultuur
De managers proberen zo hun steentje bij te dragen aan een cultuurverandering. "Dat collega's grappen maken over vroeger weggaan, die cultuur moet veranderen", zegt Oude Kotte. Dat kan alleen, stelt hij, als het management bereid is het nieuwe werken niet als een tijdelijk project te zien, maar als een duurzame verandering. Peeks: "Alleen zeggen dat het nieuwe werken is ingevoerd, daar schiet je weinig mee op."

Maarten van Noort van Wortell is ook stellig over zijn voorbeeldfunctie. "De directie moet duidelijk stelling nemen."

Het kunnen inzien van ieders agenda is een absolute basisvoorwaarde voor het nieuwe werken, stellen de vaders. Peeks: "Kijk maar in mijn agenda, en je ziet waar ik bereikbaar ben." De toegenomen productiviteit merkt hij vooral in de flexibiliteit om in drukke tijden een versnelling hoger te werken.

Die dynamische cultuur spreekt niet iedereen aan. "Wij stoten mensen die negen tot vijf willen werken af", zegt Van Noort. Maar de managers stellen nadrukkelijk dat er ook wel ruimte is voor mensen die het liefst de hele week op kantoor zitten.

Kinderen
Het krijgen van kinderen zorgde voor een omslag in hun werkwijze. "Vrijdag pas ik op mijn dochter, en tijdens haar dutje log ik in", zegt Adwin Peeks. "Als mijn dochter wakker is, gaat mijn laptop weer uit, anders zit je alsnog de hele dag te werken."

Bij het nieuwe werken is er een duidelijk verschil tussen ouders en de rest van het personeel. Maarten van Noort: "Mensen zonder kinderen werken in ruimere blokken". Met kinderen versnippert het werk meer, en moet je volgens hem veel energie steken in het verdelen van je aandacht.

Andere baan
"Mensen die kinderen hebben delen de week meer in rond hun kinderen", zegt Peeks. Maar omdat de managers vaker op eigen gekozen momenten aan de slag kunnen, zeggen ze uiteindelijk meer tijd voor hun kinderen te hebben. Oude Kotte: "Als ik verplicht zou worden om dagelijks van negen tot vijf naar kantoor te komen, dan zou ik een andere baan zoeken."

Dankzij het nieuwe werken zouden alle vaders straks werk en kinderen uitstekend kunnen combineren", stelt de Microsoft-manager hoopvol. "Voor mijn kinderen is dit hoe je werkt. En zo worden zij de werknemers van de toekomst."