PEKING - China beschuldigt het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto ervan dat het zes jaar lang de staalindustrie heeft bespioneerd.

Dat heeft China 72 miljard euro gekost aan hogere kosten voor ijzererts. Dat schrijft zakenkrant Financial Times maandag, de krant baseert zich op een artikel in het blad van de Chinese National Administration for the Protection of State Secrets (NAPSS).

Arrestatie
Begin juli werden in China vier medewerkers van Rio Tinto gearresteerd op verdenking van spionage in de staalindustrie, zij zitten nog steeds vast. China geeft weinig informatie over de vier of over het onderzoek dat naar hen loopt.

Rio Tinto zegt zich niet bewust te zijn van enig bewijs dat er bestaat tegen de medewerkers. Het bedrijf wilde niet reageren op de nieuwe aantijgingen van de NAPSS.

Spionnen
"Gezien de enorme hoeveelheden data die zijn gevonden op de computers van Rio Tinto, is het duidelijk dat de economische spionnen, die zes jaar lang smeergeld hebben betaald, ervoor hebben gezorgd dat Chinese staalbedrijven meer dan 72 miljard euro teveel hebben betaald voor geïmporteerd ijzererts", aldus de NAPSS in het blad.

Volgens het schrijven is de Rio Tinto-zaak slechts het topje van de ijsberg en moet China commerciële spionage serieuzer gaan nemen.