De overgang van parttime naar volledig zelfstandig ondernemerschap is een sprong in het diepe, zo schreef ik een paar weken geleden. De basis voor die keuze moet gefundeerd zijn in kennis over watertrappelconditie en luchtinhoud van zwembandjes.

Maar uiteindelijk zul je toch aan je wateren moeten voelen of je eraan toe bent. 

Dat gegeven heb ik vorige week wel heel letterlijk genomen. Ik besloot om niet alleen te testen of ik de sprong in het diepe zou durven wagen, maar ook om te kijken of ik kan overleven in woelige wateren. Gewapend met een gezonde dosis avontuur en adrenaline begaf ik mij dan ook naar de olympische wildwaterbaan in Zoetermeer. 

Teamwork

Allereerst om een uurtje te raften; perfect symbool voor teamwork onder leiding van een ervaren professional. Geïnstrueerd met een aantal duidelijke commando's en beschermd door de raft onder ons, begaven wij ons in het wilde water. 

Eén uur, 8 rondjes, een overboordervaring en een reddingsactie later, moest ik tot de conclusie komen dat raften zeker niet voor mietjes is, maar dat het toch wel erg prettig is om in een team op andere mensen te kunnen leunen. 

Helemaal zelfstandig

Daarna was het tijd om te gaan hydrospeeden. Het idee daarbij is dat je dit keer niet de raft, maar jezelf in de wildwaterbaan stort, met als enige houvast een klein surfplankje lijkend op de voorkant van een kayak. 

Hoe leuk dat op voorhand ook lijkt, als je eenmaal als nietig mensje naast dat woeste water staat is het toch best even slikken. Maar ik moest het weten… ben ik er klaar voor? Dus daar ging ik als zelfstandig ondernemer, helemaal alleen de kolkende watermassa in, met als enige redding de AOV en WA-verzekering langs de kant om me achterna te springen als ik het echt niet meer alleen zou redden… Geen team, geen coach, just me, myself and I.

Ik kan u vertellen, het zelfstandig ondernemerschap testen in de wildwaterbaan is niet voor iedereen weggelegd. Het is een ervaring die naast spanning en sensatie ook heel wat angst en frustratie oproept. Maar na zes rondjes door het kolkende water, drie bijna-verdrinkingservaringen, één reddingsactie en één keer bijna opgeven, lag ik uitgeput maar zo ontzettend voldaan weer vol trots op de kant.  

De beslissing

En daar, op dat moment, wist ik het. Ik kan het aan, ik ben er klaar voor! Voor mij geen zekerheid van een vaste baan en team meer, ik sta mijn mannetje ook alleen. 

Twee dagen later heb ik mijn ontslag ingediend. Een moeilijk moment, want ik laat niet alleen zekerheden, maar ook hele leuke, fijne collega's achter. Toch is het een besluit waar ik helemaal achter sta.  

Nog een paar maanden en dan stopt de vertrouwde geldstroom. Ik heb nog even de tijd om me hierop voor te bereiden. Maar de onzekerheid en de ongerustheid is weg, ik weet dat ik het aankan. Ik heb er vertrouwen en vooral heel veel zin in!  

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl