AMSTERDAM - Het International Monetair Fonds (IMF) schat de kosten voor de bestrijding van de wereldwijde financiële crisis tot dusver op 11,9 biljoen dollar (8,4 biljoen euro). Dat meldde de Britse zondagskrant Sunday Telegraph.

Het enorme bedrag is ongeveer een vijfde van de wereldwijde jaarlijkse productie. Het bevat ook de kapitaalinjecties die banken hebben ontvangen, de kosten voor devaluerend vermogen en liquiditeitssteun van centrale banken. Deze verwachtingen zijn slechter dan alle voorgaande ramingen van het monetair fonds.

Kosten
De kosten bestaan volgens het IMF onder meer uit de miljardeninjecties door overheden in de bankensector, de kosten voor afschrijvingen op risicovolle beleggingen, kredietgaranties en liquiditeitsinjecties in de financiële markten door centrale banken.

Het overgrote deel van de kosten (10,2 biljoen dollar) komt voor rekening van de ontwikkelde economieën. De overige 1,7 biljoen dollar werd uitgegeven door opkomende landen, vooral in de vorm van liquiditeitsinjecties om de financiële sector overeind te houden, aldus het IMF.

G20
Groot-Brittannië heeft het meeste geld geïnvesteerd in de economie als gevolg van de crisis.
De G20 landen hebben naar verwachting na de crisis een tekort van 10,2 procent van het Bruto Binnenlands Product. Dat is het grootste tekort sinds de Tweede Wereldoorlog.