BERLIJN - Investeringsmaatschappij RHJ International bereidt een nieuw bod voor op de noodlijdende autofabrikant Opel, waarbij minder financiële steun van de Duitse overheid nodig is. Dat melden diverse media zaterdag.

In het nieuwe bod vraagt de in België geregistereerde investeringsmaatschappij volgens ingewijden om 3,6 miljard euro staatssteun, 200 miljoen euro minder dan in het huidige bod. De andere kandidaat om Opel over te nemen, het Canadese Magna, vraagt de Duitse overheid om 4,5 miljard euro.

Magna
Het bod van de Canadese producent van auto-onderdelen heeft de voorkeur van de Duitse regering. Magna is er echter nog altijd niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met General Motors, de huidige eigenaar van Opel.

"We werken aan een verdere optimalisering van ons bod, waarbij we ook het bedrag dat we van overheden vragen, willen verminderen", zei RHJ-topman Leonhard Fischer tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Behalve met de Duitse regering praat RHJ ook met de overheden van België, Spanje en Groot-Brittannië, waar ook fabrieken van Opel staan.

GM
GM heeft volgens ingewijden een voorkeur voor het bod van RHJ. Een van de onderhandelaren van GM gaf eerder deze week aan het bod van RHJ overzichtelijker te vinden dan dat van Magna.

De onderhandelingen met Magna liepen tot nu toe vast op onenigheid over de toegang van de nieuwe eigenaren van Opel tot technologische kennis van GM en over de toekomst van de Russische activiteiten van GM. Magna werkt bij de overnamepoging samen met de Russische staatsbank Sberbank en is van plan samen met de autofabrikant Gaz auto's te gaan fabriceren in Rusland.