WASHINGTON - De lichte daling van de werkloosheid in de Verenigde Staten in juli is een nieuw teken dat de Amerikaanse economie sterker herstelt dan verwacht. Dat zeiden Amerikaanse marktanalisten vrijdag in reactie op de werkloosheidscijfers van het ministerie van Arbeid.

De werkloosheid daalde in juli tot 9,4 procent van de beroepsbevolking tegen 9,5 procent een maand eerder. ''Dat is een nieuw puzzelstukje dat laat zien dat de Amerikaanse economie een klein beetje minder slecht wordt'', stelde een analist van SCM Advisors in San Francisco. ''Herstel is nu niet langer alleen een theorie, maar wordt ook zichtbaar in werkgelegenheid, voorraden en groei'', sloot een collega van LPL Financial in Boston zich bij hem aan.

Groei
''Het is een nieuwe indicatie dat de economie aan de beterende hand is en een bevestiging dat we in het derde kwartaal economische groei gaan zien'', voorspelde de hoofdeconoom van PNC Financial Services in Pittsburgh. ''We kunnen straks zeggen dat de recessie in het derde kwartaal van 2009 is beëindigd.''

De lichte daling van de werkloosheid hoeft overigens niet alleen op verbeteringen te wijzen. De daling kan ook komen doordat vanwege de recessie minder mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Mensen die niet actief op zoek zijn naar een baan, zoals scholieren en mensen die thuis zitten zonder zich in te schrijven bij het arbeidsbureau, worden niet als werkloos aangemerkt.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid verbeterde afgelopen maand dan ook niet. Amerikaanse werkgevers schrapten nog altijd 247.000 banen. Dat aantal was wel aanzienlijk minder dan analisten hadden voorspeld.

''Een verlies van 247.000 banen is niet iets waarover je gaat opscheppen, maar het is wel veel lager dan we gemiddeld in de afgelopen negen maanden hebben gezien'', zei een strateeg van DRW Trading in Chicago.

Ontwikkelingen
Het Witte Huis toonde zich ook opgetogen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. ''Het is nieuw bewijs dat we ons verder van de gevarenzone hebben verwijderd en niet langer op de rand van een economische depressie staan'', aldus woordvoerder Robert Gibbs.