PARIJS - Frankrijk heeft fel uitgehaald naar buitenlandse banken die weer grote bonussen uitkeren aan hun werknemers.

Volgens minister Christine Lagarde van Financiën schenden zij afspraken die eerder dit jaar in internationaal verband zijn gemaakt. ''Het is een schandaal dat ze daarmee een concurrentievoordeel behalen'', aldus de bewindsvrouw vrijdag in de Franse krant Le Monde.

G20
Lagarde zei het onderwerp in september naar voren te willen brengen bij nieuw G20-overleg in Pittsburgh, waarbij Nederland ook aanwezig zal zijn. Volgens haar moet er een einde worden gemaakt aan bonussen die de financiële stabiliteit in gevaar brengen. De Franse regering richt zich daarbij vooral op de terugkeer van gegarandeerde bonussen.

De bewindsvrouw noemde geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat ze haar pijlen richt op Amerikaanse banken. Die delen inmiddels op grote schaal weer bonussen uit nadat ze vorig jaar nog een beroep op staatssteun moesten doen om de kredietcrisis te overleven. Goldman Sachs heeft over de eerste zes maanden van dit jaar al een bonuspot van ruim 11 miljard dollar gereserveerd.

Excessen
Excessen in Frankrijk zullen niet worden toegestaan, aldus Lagarde. Eerder deze week werd bekend dat bankconcern BNP Paribas ruim 1 miljard euro heeft gereserveerd om dit jaar aan bonussen uit te keren. Dit leidde in Frankrijk tot veel ophef, maar de Franse centrale bank verklaarde vrijdag dat het erop lijkt dat BNP Paribas geen internationale afspraken schendt.