AMSTERDAM - Autotoeleverancier Magna, de belangrijkste overnamekandidaat van Opel, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 205 miljoen dollar (141 miljoen euro).

In dezelfde periode vorig jaar maakte het Canadese bedrijf nog 227 miljoen euro winst. De omzet viel met 45 procent terug, naar 3,71 miljard dollar (was 6,71 miljard dollar). Het is het vierde verlieskwartaal op rij voor de producent van auto-onderdelen.

Detroit
Magna wijdt de huidige daling aan de ingestorte vraag naar nieuwe auto's en de malaise bij de 'Detroit three' (GM, Ford en Chrysler). In het tweede kwartaal werden er in de VS en Europa respectievelijk 49 procent en 28 procent minder auto's gebouwd vergeleken met het jaar daarvoor.

Het concern met 71.000 werknemers verspreid over 24 landen blijft echter positief. "Ondanks de tijdelijk moeilijke situatie blijft Magna de meest sterke en solide financiële basis in de sector hebben", zei CEO Siegfried Wolf. "We hebben voor 1,7 miljard euro cashreserves".

Bod
Magna heeft op 20 juli samen met investeringspartner Sberbank uit Rusland een bod uitgebracht op het GM-onderdeel Opel, en lijkt de grootste kanshebber om de Duitse fabrikant over te nemen. De enige andere overgebleven bieder is RHJ, een in België geregistreerde investeringsmaatschappij.