DEN HAAG - De technologiebedrijven Siemens, Getronics en Sagem hebben een kort geding tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de kilometerheffing verloren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De bedrijven wilden via het kort geding afdwingen dat zij alsnog mogen aanschuiven bij de aanbesteding van delen van het project van de kilometerheffing. Siemens en Getronics lieten vrijdag in een reactie weten ''teleurgesteld'' te zijn over het vonnis. ''We bestuderen de uitspraak en nemen later een besluit of we al dan niet in beroep gaan'', aldus een woordvoerder van Siemens namens dat bedrijf en KPN-dochter Getronics.

Software
Het specifieke onderdeel waar de drie bedrijven graag bij betrokken willen worden is een identificatiesysteem dat de communicatie tussen het kastje in de auto en het systeem zelf regelt. Die software moet goed beveiligd zijn.

Chipfabrikant NXP had zich in het kort geding als verwerende partij bij het ministerie gevoegd. ''Wij hebben er belang bij dat die partijen niet worden toegelaten tot de procedure'', zei een woordvoerder van NXP daarover. Het bedrijf is een van de partijen die al wel meedraait in deze procedure.

Uitdaging
Volgens NXP willen de bedrijven graag meedoen aan de ontwikkeling van het systeem voor de kilometerheffing omdat het een 'uitdagend' systeem is. Bedrijven die hier kennis en ervaring mee opdoen hopen daar op termijn profijt van te hebben, bijvoorbeeld als andere landen ook een dergelijk systeem willen invoeren.