AMSTERDAM - ABN Amro heeft zijn groeiramingen voor de Amerikaanse en Europese economie in 2010 verhoogd. De bank ging eerder uit van een beperkt economische herstel, nu voorzien de economen een duidelijke opleving die tot in de eerste helft van 2010 doorzet.

Door Belegger.nl

De economische groei in de Verenigde Staten komt in 2010 uit op 2,4 procent. In de eurozone is dat een kleine plus van 0,3 procent.

Lichtpuntjes
ABN Amro ziet een aantal lichtpuntjes. Bedrijven hebben bijvoorbeeld sterk op hun voorraden ingeteerd, die nu weer moeten worden aangevuld. Dat levert een hogere productie op. Dit kan een procentpunt aan de economische groei toevoegen, maar dat is wel een eenmalig effect.

Ook de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse president Barack Obama zullen de komende maanden meer effect sorteren. Dat levert volgens ABN Amro werkgelegenheid op in sectoren als de utiliteitsbouw en het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast kennen de Verenigde Staten nu ook een sloopregeling voor oude auto"s.

Huizen
De huizenmarkt heeft de bodem inmiddels bereikt. En het monetair beleid is ruim, waardoor de rentetarieven op een laag niveau staan  en de kredietmarkt zich ontspant.

De opleving zal wel fragiel zijn. Vooral de hoge werkloosheid vormt een bedreiging voor de duurzaamheid van het herstel. "Hopelijk ontstaat er zoveel dynamiek in de economie dat de banengroei goed op gang komt en het beeld ook in de tweede helft van volgend jaar positief zal blijven", aldus ABN Amro.