LONDEN - De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 1,04 miljard pond sterling (1,2 miljard euro) geleden. De bank moest 7,5 miljard pond afschrijven op slechte leningen.

RBS waarschuwde vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de resultaten de komende twee jaar ''slecht'' zullen blijven. Daarmee was de toon van de grotendeels genationaliseerde bank opmerkelijk negatiever dan bij andere grote Britse banken als Barclays en HSBC, die aan het begin van de week betere dan verwachte winstcijfers konden overleggen.

Zakenbank
Evenals bij Barclays en HSBC deed de zakenbank van RBS, met een winst van bijna 5 miljard pond, wel goede zaken in de eerste helft van het jaar. De andere bankactiviteiten werden echter zwaar geraakt door lagere omzetten en de torenhoge afschrijvingen op slechte leningen.

''De afschrijvingen zijn met 409 procent gestegen tot 7,5 miljard pond en zullen nog een tijdlang hoog blijven'', stelde RBS-topman Stephen Hester. ''De resultaten zullen waarschijnlijk tot 2011 niet aanzienlijk verbeteren en een volledig herstel zal veel tijd kosten'', voegde hij eraan toe.

Noodkredieten
De Britse bank, die in 2007 delen van ABN Amro overnam, werd vorig jaar door de Britse overheid van de ondergang gered. Na miljarden aan noodkredieten is RBS nu voor 70 procent in handen van de Staat.