FRANKFURT - De prijsdalingen die zich afgelopen maand in verschillende landen van de eurozone hebben voorgedaan zijn van tijdelijke aard. Dat stelde president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

''We verwachten dat de huidige periode van negatieve inflatie van korte duur zal zijn. De inflatie keert dit jaar nog terug en zal daarna heel licht toenemen'', voorspelde Trichet.

De ECB besloot donderdag het belangrijkste rentetarief op het historisch lage niveau van 1 procent te handhaven. Bij het rentebesluit let de bank scherp op de ontwikkeling van het prijsniveau in de eurozone.

Inflatie
De ECB streeft een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 2 procent na, maar de inflatie ligt momenteel veel lager. Gemiddeld daalden de prijzen in de eurolanden vorige maand met 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Om de prijsdalingen te bestrijden zou de bank de rentetarieven verder kunnen verlagen. Volgens Trichet is dat vanwege het incidentele karakter van de prijsdalingen echter niet nodig. ''De huidige tarieven blijven toepasselijk'', aldus de Franse centralebankpresident.

Economie
Volgens Trichet blijft de economie van de eurozone de rest van het jaar zwak, maar neemt het tempo van de krimp wel duidelijk af. ''Hoewel de onzekerheid groot blijft, zijn er steeds meer tekenen dat de internationale recessie de bodem heeft bereikt.'' Volgens de Fransman moet de economie volgend jaar weer langzaam kunnen groeien.

Analisten gaan ervan uit dat de ECB het rentetarief tot en met het einde van het derde kwartaal van volgend jaar ongemoeid laat.