FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief voor de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent staan.

Dat maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente, net als in de voorgaande twee maanden, ongemoeid zou laten. ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later op de middag in een persconferentie toe.

De ECB heeft de rente de afgelopen maanden in zeven stappen teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lagere rente zou ervoor moeten zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente, net als in de voorgaande twee maanden, ongemoeid zou laten.

Ongewijzigd
De Britse centrale bank heeft donderdag de rente ongewijzigd gelaten op 0,5 procent. Analisten hadden al verwacht dat het huidige rentetarief niet zou worden gewijzigd.

De rente in Groot-Brittannië blijft daarmee staan op het laagste niveau sinds de oprichting van de Bank of England (BoE) in 1694. De Britse economie verkeert in een diepe recessie en de lage rente moet de zwakke economie ondersteunen.

Steunprogramma
De BoE kondigde wel aan zijn economische steunprogramma te vergroten van 125 miljard naar 175 miljard pond sterling (205 miljard euro). Dat geld wordt gebruikt om obligaties op te kopen om de kredietmarkten te ondersteunen. Het geld dat daarvoor nodig is, wordt nieuw bijgedrukt. Deze methode heet 'quantative easing'.

De Britse centrale bank zei verder dat de recessie in Groot-Brittannië dieper lijkt te zijn dan eerder werd gedacht. Het tempo van de krimp is wel wat afgezwakt en het dieptepunt wat betreft productie lijkt nabij, aldus de BoE.

De Britse economie kromp in het tweede kwartaal met 5,6 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen in 1955. Voor dit jaar vreest de Britse overheid voor een krimp van 3,5 procent.