AMSTERDAM - De Nederlandse Staat kan doorgaan met de ontmanteling van Fortis in Nederland. De rechtbank in Amsterdam heeft deze week een streep gehaald door een poging van de Stichting FortisEffect om de verkoop van Nederlandse Fortis-onderdelen te verbieden.

FortisEffect wilde de belangen van aandeelhouders in de voormalig beursgenoteerde bankverzekeraar behartigen door verdere ontmanteling van het bedrijf te voorkomen. Maar de rechters zien daar niets in, mede omdat Fortis zelf geen zin heeft om mee te werken aan het bijeenhouden van de onderneming.

Bovendien is vorige maand al een Nederlands bedrijfsonderdeel definitief verkocht aan de Britse verzekeraar Amlin. Het gaat om een Fortisonderdeel dat transport-, brand- en personeelsverzekeringen levert aan bedrijven.

Verzekeringstak
Minister Wouter Bos van Financiën heeft ook laten weten dat hij de Nederlandse verzekeringstak van Fortis op termijn los wil verkopen. Het verzekeringsbedrijf is al apart gezet onder de nieuwe naam ASR Verzekeringen.

Advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect is teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank, maar zal niet in hoger beroep gaan. FortisEffect wil zich volledig concentreren op twee andere zaken over de deconfiture van de bankverzekeraar.

Die richten zich op een schadevergoeding voor beleggers en een getuigenverhoor van kopstukken die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de nationalisatie van de Nederlandse Fortis-onderdelen afgelopen najaar. Het gaat onder anderen om premier Jan Peter Balkenende en minister Bos. De rechtbank besluit halverwege september of die getuigenverhoren zullen plaatsvinden.

Zie ook: Dossier Fortis