PEKING - Een Chinese vastgoedbaas staat terecht in waarschijnlijk de grootste fraudezaak die ooit is opgedoken in China. Wang Sheng, de voormalig topman van een vastgoedontwikkelingsbedrijf, zou in totaal 1,43 miljard dollar achterover gedrukt hebben.

Dat is drie keer zoveel als in de grootste bankfraudezaak die China tot nu toe heeft gekend.

Sheng kreeg als topman van het vastgoedbedrijf Canton Properties onder meer voor 700 miljoen dollar leningen los bij de Bank of Communications, een kredietverstrekker die wordt bestierd door de Chinese overheid.

De leningen werden verstrekt door een bevriende bestuurder bij de kredietbank, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times donderdag.

Sheng
Volgens de aanklagers in China gingen de miljoenen direct naar Sheng en heeft het vastgoedbedrijf zelf nooit een cent ontvangen. De aandeelhouders van Canton Properties werd verteld dat de onderneming schuldenvrij was.

Topman Sheng verdween vorig jaar augustus plotseling. De nieuwe bestuursvoorzitter van het bedrijf ontdekte pas recent de omvang van de fraude. Het proces tegen Sheng vindt plaats achter gesloten deuren.