UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben duidelijk last van de economische crisis, zowel bij het reizigersvervoer, de activiteiten op de stations als bij de bouwactiviteiten.

Het bedrijf zag de winst over de eerste helft van het jaar dalen tot 100 miljoen euro, tegen 166 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft NS donderdag bekendgemaakt.

De toename van de vraag naar treinreizen is over de eerste zes maanden van het jaar bijna gehalveerd tot 1,2 procent. Over het eerste halfjaar van 2008 kwam deze groei nog uit op 2,2 procent. Binnen Nederland steeg het totale aantal reizigerskilometers tot 8,14 miljard vergeleken met 8,05 miljard over de eerste helft vorig jaar.

''Duidelijk is dat de economische teruggang ook aan NS niet voorbijgaat, maar de gevolgen zijn beperkt doordat Nederland voor de trein blijft kiezen'', aldus het spoorwegbedrijf.

Horeca
De omzet steeg over de afgelopen periode met 5 procent tot 2,1 miljard euro. Dat kwam vooral door een toename van het aantal reizigers, hogere opbrengsten bij de bouwpoot Strukton en een stijging van de opbrengsten uit horeca op stations.

NS, met meer dan 29.000 medewerkers in dienst, wil de resultaten weer op peil brengen via bezuinigingen. Alle bedrijfsonderdelen moeten de kosten met 5 procent terugdringen. ''Ook is er een vacaturestop afgekondigd en wordt de inhuur van externen verder beperkt'', aldus NS.