DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in juli gedaald tot 0,2 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Daarmee ligt de inflatie op het laagste niveau sinds december 1987.

In juni bedroeg de gemiddelde prijsstijging van consumptiegoederen nog 1,4 procent. In juli verlaagden de energiebedrijven hun tarieven, waardoor elektriciteit en gas veel goedkoper waren dan een jaar eerder. Ook de prijsdalingen van voedingsmiddelen en telefoon- en internetdiensten drukten de inflatie.

Gas
Door de sterke daling van de olieprijs gingen de energietarieven afgelopen maand flink naar beneden. Gas werd daarbij zelfs 20 procent goedkoper, dat is de sterkste prijsdaling sinds 1987. Door de lage olieprijs zijn benzine en diesel nu ook goedkoper dan een jaar geleden. De kosten voor het gebruik van de eigen auto daalden in juli met bijna 9 procent.

Niet alleen de prijzen van brandstoffen en energie daalden vorige maand. Zo werden telefoon- en internetdiensten ruim 3 procent goedkoper, kostten kleding en schoenen afgelopen maand bijna 1 procent minder dan een jaar eerder en daalden de prijzen van groente en fruit met ongeveer 5 procent.

Min
Berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode kwam de inflatie in Nederland afgelopen maand uit op min 0,1 procent. Het is voor het eerst sinds het begin van die meetmethode in 1997 dat dit cijfer negatief is.

De Nederlandse inflatie is nog altijd hoger dan in andere landen van de eurozone. Gemiddeld namen de prijzen in de eurolanden afgelopen maand met 0,6 procent af.

Het verschil tussen Nederland en de andere eurolanden komt voor een groot deel door belastingmaatregelen. Vooral accijnzen op bier en tabak werden in het afgelopen jaar in Nederland meer verhoogd dan in andere landen waar met de euro wordt betaald.