SEOUL - Na een wekenlange bezetting van een autofabriek in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongtaek, zijn de werknemers en de vakbonden het eens geworden. De bezetting is opgeheven, ook wordt niet meer gevochten.

De werknemers van de Ssangyong Motorfabriek hadden het al tijden aan de stok met de politie. Die bestookte de bezetters zelfs vanuit een helikopter met traangas in de hoop de slag om de fabriek te winnen. De duizenden agenten konden echter niet op tegen de werknemers die zich verschanst hadden op de verfafdeling, die vol ligt met brandbaar materiaal.

De onderhandelingen moeten nog afgerond worden, maar inmiddels is afgesproken dat de helft van de mensen die met ontslag zouden moeten onbetaald verlof krijgen, tot de economie weer aantrekt. De overige werknemers, ongeveer vijfhonderd mensen, moeten er nog steeds uit.

Ssangyong wilde ruim een derde van de banen schrappen in de hoop zo het hoofd boven water te houden. Honderden mensen gingen daar niet mee akkoord en bezetten de fabriek. Dat kostte de motormaker naar schatting 180 miljoen euro. Afgelopen maand werden slecht 71 voertuigen gemaakt, tegen 10.000 in dezelfde periode vorig jaar.