HOOFDDORP - Capgemini lapt volgens CNV Dienstenbond de regels voor collectief ontslag aan zijn laars. Het ICT-bedrijf zet volgens de bond individuele werknemers onder druk om het dienstverband in onderling overleg te beëindigen.

Zo kan het naar eigen inzicht bepalen wie eruit moet. De bond wil minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken op de hoogte stellen van deze gang van zaken, aldus vakbondsbestuurder Steffe Bak.

Wanneer een bedrijf binnen drie maanden twintig of meer werknemers wil ontslaan, is er volgens de regels sprake van collectief ontslag, aldus Bak. Dan moet de werkgever de bonden informeren en bij de ontslagaanvraag rekening houden met dienstjaren en leeftijd.

Capgemini
Capgemini erkent dat de afgelopen maanden meer mensen het bedrijf hebben verlaten dan in de afgelopen jaren, maar er is geen sprake van collectief ontslag. De criteria voor ontslag zijn steeds gebaseerd op individuele prestaties van medewerkers, aldus het bedrijf.

Het weerspreekt dat mensen onder druk worden gezet akkoord te gaan met beëindiging van het dienstverband. Als het dienstverband in onderling overleg wordt beëindigd, gaat dat in goed overleg, zo stelt het bedrijf.