EINDHOVEN - Technologieconcern Philips gaat samen met een Amerikaans biotechbedrijf werken aan een betere behandeling van een zeldzame erfelijke leveraandoening. Het bedrijf zet daarbij ultrageluid in om de opname van therapeutische genen doelgerichter te maken.

Dat maakte Philips woensdag bekend. Partner is GlyGenix Therapeutics uit de Amerikaanse staat Connecticut. De partijen gaan een haalbaarheidsonderzoek verrichten naar ultrasone technieken voor gentherapie.

Het is voor het eerst dat Philips zich samen met een biotechbedrijf begeeft in de onderzoekswereld van gentherapie. GlyGenix heeft zich gespecialiseerd in de therapieën voor de aandoening waarvoor beide partijen het onderzoek verrichten.

Lever
Mensen met de chronische leveraandoening, ook wel GSD1a genoemd, kunnen hun bloedsuikerspiegels niet goed reguleren. Voor jongvolwassenen kunnen daarbij andere aandoeningen optreden die levensbedreigend zijn.

Philips zet meer in op apparatuur voor de begeleiding van het behandelen van aandoeningen. De omzet daarvan groeit harder dan apparatuur voor diagnostiek.