HAARLEM - Het aantal horecabedrijven dat te koop staat, is in een jaar tijd gestegen met ruim 20 procent. Op horecasite.nl staan momenteel 2100 bedrijven in de verkoop. Een jaar geleden waren dat er nog 1750, maakte de website woensdag bekend.

Horecasite.nl zag direct na de invoering van het rookverbod op 1 juli 2008 een stijging van het aanbod. Volgens website-eigenaar Tivadar Tullner speelt de economische crisis een grote rol, maar is het antirookbeleid van de overheid van nog grotere invloed op de stijging van het aanbod. De site zegt alle objecten van horecamakelaars en die van ondernemers zelf aan te bieden.

Tullner verwacht dat het hoogtepunt nu wel is bereikt. De laatste vier weken ziet de website dat het aanbod van te koop staande horecazaken stabiliseert. Want veel cafés die er de afgelopen maanden slecht voor stonden, hebben hun deuren inmiddels al gesloten.

Daling
Het aantal ondernemers dat zijn zaak nog te koop zet, zal de komende maanden afnemen, voorspelt Tullner, hoewel ''de daling langzamer zal gaan dan de stijging van het afgelopen jaar''.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland maakte afgelopen week nog bekend dat 45 procent van de horecazaken in het tweede kwartaal de omzet zag dalen ten opzichte van een jaar eerder. En in het eerste kwartaal meldde 47 procent van de zaken een omzetdaling.

Een woordvoerder kon de cijfers van horecasite.nl overigens niet bevestigen. ''Wij houden dat ook niet bij.'' Volgens hem strookt het percentage opzeggingen van leden in elk geval niet met het aantal cafés dat te koop staat.