NEW YORK - Amerikaanse werkgevers hebben in juli voor het eerst in zes maanden weer meer ontslagen aangekondigd dan de maand ervoor. Het totaal aantal aangekondigde ontslagen steeg met 31 procent tot 97.373 vergeleken met juni.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas. Vooral in de transportsector in de Verenigde Staten vielen vorige maand harde klappen (27.954 ontslagen).

De telecomsector kwam op de tweede plaats met 17.601 aangekondigde ontslagen. In juni kwam het aantal aangekondigde ontslagen nog uit op het laagste punt in vijftien maanden.


Ontslagen
Met het cijfer over juli komt het totaal aantal aangekondigde ontslagen in de VS sinds begin dit jaar uit op ruim 994.000. Dat is een toename van 72 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

''Hoewel er tekenen zijn dat de economie stabiliseert en het banenverlies afzwakt, zijn we nog altijd ver verwijderd van volledig herstel'', aldus directeur John Challenger.
 

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in juli met 371.000 arbeidsplaatsen afgenomen. Dat is de kleinste afname sinds oktober vorig jaar. Dat maakte de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP woensdag bekend.


Het banenverlies valt wel groter uit dan verwacht. Analisten rekenden op een krimp van de werkgelegenheid met 345.000 banen. Het banenverlies over juni werd herzien tot 463.000 van een eerder gemelde 473.000.