BRUSSEL - Een vrouwelijke rechter van het Belgische hof van beroep wordt ervan verdacht eind vorig jaar in de Fortisaffaire haar beroepsgeheim te hebben geschonden. De Vlaamse zakenkrant De Tijd heeft dat woensdag gemeld.

Het blad baseert zich op bronnen rond de magistraat die onderzoek doet naar de gebeurtenissen van destijds, waarbij premier Yves Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen moesten aftreden.

De zaak draaide om het voornemen van de Belgische regering om Fortis Bank te verkopen aan het Franse BNP Paribas. Een groep aandeelhouders probeerde die transactie te blokkeren door naar het hof van beroep te stappen.

Huiszoekingen
Leterme en Vandeurzen zouden het hof daarop onder druk hebben proberen te zetten. De vrouwelijke rechter zou hun van informatie hebben voorzien. Zij is getrouwd met een politieke geestverwant van de premier. Eerder dit jaar werden bij de vrouw al huiszoekingen verricht. Volgens De Tijd zijn er aanwijzingen dat meer personen hebben gelekt.

De verkoop van Fortis aan BNP Paribas ging uiteindelijk door. Leterme werd als premier opgevolgd door zijn partijgenoot Herman Van Rompuy. Sinds kort is hij minister van Buitenlandse Zaken.

Zie ook: Dossier Fortis