DEN HAAG - Een bezoek aan dierentuin, attractiepark, theater of museum is het afgelopen anderhalf jaar een stuk duurder geworden. Vooral voor het museum en de dierentuin moest flink meer worden betaald.

De prijs steeg met 10 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd. De inflatie bedroeg in die periode 4 procent.

De flinke prijsstijging is niet iets van het laatste anderhalf jaar, merkt het CBS op. De entree voor een museum en de dierentuin is in tien jaar tijd met gemiddeld 70 procent gestegen. Het attractiepark werd in die periode gemiddeld 66 procent duurder.

Een avondje naar de bioscoop, het theater of een concert kost nu 55 procent meer dan tien jaar geleden. De inflatie over die periode ligt rond 25 procent.

Bevindingen
Directeur Jeff Bertus van de Club van Elf, de vereniging van grote dagattractiebedrijven, vraagt zich af hoe het CBS aan deze cijfers komt. De hoge prijsstijgingen komen niet overeen met zijn bevindingen. Prijsstijgingen die de inflatie te boven gaan worden volgens hem door de consument alleen geaccepteerd als daar investeringen in nieuwe attracties tegenover staan.

De Club van Elf is volgens deze vereniging goed voor de helft van alle bezoek aan dagattractiebedrijven in ons land.