ZWOLLE - De verkoop van vastgoed in de tuinbouwsector stagneert. De markt staat zwaar onder druk door de aanhoudend dalende opbrengsten van tuinbouwproducten zoals bloemen en groenten.

Dit blijkt uit de halfjaarcijfers voor het Agrarisch en Landelijk Vastgoed die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag heeft bekendgemaakt.

Behalve de slechte marktomstandigheden voor tuinbouwproducten is de malaise volgens de NVM voor een deel ook te wijten aan de opstelling van banken. Die stellen strengere eisen voor de kredietverlening in de (glas)tuinbouwsector. Banken verhogen zelfs de druk op bestaande bedrijven met als gevolg min of meer gedwongen verkopen, zegt de brancheorganisatie van makelaars.

Verkoop
Voorzitter Harry Boertjes van NVM Agrarisch en Landelijk Vastgoed schatte dat zeker ''enkele tientallen'' tuinbouwbedrijven het afgelopen half jaar daardoor over de kop zijn gegaan.

De verkoopprijzen van bedrijven die nog wel renderen staan sterk onder druk. Gemiddelde percentages zijn nog niet voorhanden maar ''dalingen van meer dan 10 procent zijn niet ongewoon'', zei Boertjes.

Faillissement
Vooral buiten de belangrijke 'greenports' zoals het Westland signaleren de makelaars een toenemend aantal faillissementen en niet te verkopen bedrijven. Binnen de grote tuinbouwgebieden nemen kopers een afwachtende houding aan of worden geremd door de banken.

De gang van zaken illustreert zich ook in het nieuw te ontwikkelen tuinbouwgebied bij Luttelgeest in de Noordoostpolder. ''De grondverkoop staat daar nu stil'', aldus Boertjes.

Grondprijzen
De gevolgen van de economische crisis zijn voor de rest van de agrarische vastgoedmarkt nog niet zo merkbaar. De grondprijzen hebben zich volgens de makelaarsvereniging het afgelopen halfjaar verder gestabiliseerd.

De vraag naar grond is onverminderd groot bij bedrijven die willen uitbreiden of naar een andere plek willen verkassen. Bij deze laatste groep gaat het meestal om agrariërs die zijn uitgekocht voor woningbouw of ruimte moeten maken voor natuurgebieden. Maar het aanbod is gering, constateert de NVM, vooral van goed verkavelde percelen en complete bedrijven.

Flevoland
Per regio zijn er wel grote verschillen in de grondprijzen. De gemiddelde prijs voor bouwland of grasland in het noorden ligt met 31.000 euro per hectare duidelijk lager dan in andere delen in het land.

In Flevoland en de Noordoostpolder zijn er zelfs uitschieters naar boven van 70.000 tot 80.000 euro per hectare. Flevoland ligt ook goed in de markt voor andere bedrijfsactiviteiten zoals recreatie. Te denken valt aan campings, hondenpensions en verkoop van producten van het land.