AMSTERDAM - Goldman-topman Lloyd Blankfein heeft zijn werknemers op het hart gedrukt om grote, opvallende uitgaven te vermijden. Dat schrijft the New York Post op basis van bronnen.

De zakenbank ligt onder vuur vanwege onder meer de buitensporig hoge bonussen die het concern uitdeelt. "Dit is een gevoelige tijd voor ons en Blankfein wil zorgen dat we niet gesignaleerd worden terwijl we een luxeleventje leiden", zegt een bestuurslid tegenover de krant.

Goldman Sachs heeft het in een aantal artikelen de laatste tijd zwaar te verduren gehad. Zo omschreef onderzoeksjournalist Matt Taibbi in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone in zijn artikel 'The Great American Bubble Machine' de bank als een 'vampierinktvis'.

Zeepbellen
Volgens Taibbi manipuleert Goldman de financiële markten en verdient aan het blazen van economische zeepbellen die vervolgens barsten. Dit doet de bank ten koste van pensioenfondsen en verzekeraars en indirect ook van de belastingbetaler. Goldman Sachs maakte immers gebruik van overheidssteun en stak 10 miljard dollar in zijn zak. Het bedrag is dankzij de stevige winsten van het concern inmiddels terugbetaald.

In een recent artikel in de New York Times werd bovendien gesuggereerd dat Goldman heeft profiteerd van de redding van verzekeraar American International Group. AIG moest met ruim 170 miljard dollar aan overheidssteun van de ondergang worden gered. Een mislukking van de reddingspoging zou Goldman volgens de krant met een gat van 20 miljard dollar op zijn balans hebben opgezadeld.

Argwaan
Het snelle herstel van Goldman Sachs, terwijl de economische crisis onder sommige sectorgenoten nog stevig huishoudt, wekt argwaan. Het concern overtrof alle verwachtingen met een winst van 2,7 miljard dollar over het tweede kwartaal, tegenover 2,05 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

De zakenbank heeft voor de eerste helft van 2009 meer dan 11,1 miljard dollar gereserveerd voor salarissen en bonussen. Blankfein herinnerde zijn bestuursleden er daarbij wel aan, dat bonussen zijn gebaseerd op resultaten over het volledige jaar en dat ze zich voorlopig nog niet rijk moeten rekenen.