AMSTERDAM - Webmeter Net Applications heeft zijn meetmethode herzien, waardoor de verhoudingen op de browsermarkt flink veranderen. Vooral het marktaandeel van Safari krimpt.

Net Applications telt voortaan landen en het aantal internetgebruikers daarin anders mee in zijn metingen. De webbrowser van Apple komt daardoor weer onder de 5 procent uit. Volgens de oude meetmethode had Safari in mei een aandeel van ruim 8 procent, terwijl Mac OS X op bijna 10 procent zat.

Het percentage Safari-gebruikers hoeft niet gelijk te liggen met het percentage OS X-gebruikers, de Applebrowser draait namelijk ook op Windows, terwijl Firefox ook op OS X draait.

Kritiek
De nieuwe meetmethode leidt al tot flinke discussie en kritiek. Net Applications verdedigt de doorgevoerde wijziging: "Doordat de Mac in de Verenigde Staten een aanzienlijk groter marktaandeel heeft dan in de rest van de wereld, zakken OS X en Safari in de wereldwijde rapporten." De VS werd te zwaar meegeteld terwijl landen als China, India en Brazilië ondervertegenwoordigd waren.

Het bedrijf stelt dat de algemene trends nog gewoon gelden. IE heeft een marktaandeel van bijna 70 procent en blijft terrein verliezen aan Firefox (22,5 procent), Safari (4,1 procent) en Chrome (2,6 procent). Die drie uitdagers van het marktdominante IE hebben de afgelopen tijd allemaal marktaandeel gewonnen. Chrome zit volgens de nieuwe metingen dichter op Safari dan eerst.

Het Noorse Opera 'wint' ook terrein. In de herziene meting heeft de browser een wereldwijd marktaandeel van bijna 2 procent. "Dat komt door het aanzienlijke marktaandeel dat Opera heeft in Oost-Europa en Azië."

Scheeftrekken
De herziening is met terugwerkende kracht doorgevoerd in eerder gepubliceerde cijfers voor marktaandelen. "Dit betekent dat we onze rapporten aanpassen in verhouding tot de hoeveelheid internetverkeer die wij meten vanuit een land versus het aantal internetgebruikers dat een land heeft", legt Net Applications uit. Een land dat een snelle groei van het internetgebruik heeft, kon eerst de wereldwijde cijfers scheeftrekken.

"We hebben bijvoorbeeld behoorlijk veel data van China, maar die hoeveelheid staat niet in verhouding met het totale aantal internetgebruikers in China. We wegen het Chinese verkeer vanaf nu dan ook zwaarder mee in onze wereldwijde rapporten."

Voor de bepaling van het aantal internetters in een land heeft de webmeter uiteindelijk gekozen voor gegevens van de CIA. Die Amerikaanse inlichtingendienst houdt al jaren het CIA Factbook bij, waarin ook het aantal internetgebruikers per land wordt gepubliceerd. De herziening van Net Applications heeft vertraging opgeleverd voor de publicatie van cijfers over juni en juli.