CHICAGO - De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft in de maand juli 2,3 procent meer auto's verkocht op de Amerikaanse markt dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is daarmee voor het eerst sinds november 2007 dat het concern de autoverkoop op jaarbasis zag stijgen.

Volgens Ford is de stijging te danken aan de Amerikaanse sloopregeling, waarbij kopers tot 4500 dollar kunnen krijgen als zij hun oude auto inleveren en een nieuw, zuiniger exemplaar kopen. In de eerste week dat de regeling van kracht werd, is er al 1 miljard dollar uitgekeerd.

Vrijdag stemde het Huis van Afgevaardigden in met een voorstel nog eens 2 miljard dollar in de sloopregeling te steken. De Senaat moet daar nog over stemmen.

Sloopregeling
Andere Amerikaanse autobouwers profiteerden ook van de sloopregeling, maar zij wisten hun verkopen niet op te krikken in vergelijking met een jaar geleden. Chrysler verkocht in juli 9 procent minder auto's. Bij General Motors ging het om een daling van 19 procent. Beide autofabrikanten zijn met overheidssteun overeind gehouden.

Ford zag de verkopen van de belangrijkste merken, Ford, Lincoln en Mercury, met 9 procent toenemen tot 118.197 auto's. Inclusief Volvo en andere merken steeg het aantal verkochte voertuigen met 2,3 procent tot 165.279 stuks. GM verkocht in de Verenigde Staten 189.443 voertuigen, Chrysler was goed voor 88.900 verkochte auto's.