AMSTERDAM - Nederlanders hebben een relatief korte werkweek in vergelijking tot andere landen in Europa. Fulltimers besteden gemiddeld 39,9 uur per week aan hun baan, zo blijkt uit onderzoek van de onderzoeksinstelling Eurofound.

Daarmee neemt Nederland de tiende plaats in op de lijst met 28 landen. De Fransen brengen de minste tijd op de werkvloer door, namelijk 38,4 uur per week. De Belgen en de Ieren prijken respectievelijk op de tweede en derde plaats op de ranglijst van minste uren.  

De langste werkweken worden gemaakt in Roemenië (41,8 uur), Tsjechië en Letland (beide 41,7 uur), terwijl het gemiddelde van de 27 lidstaten van de Europese Unie op 40,3 ligt.

Vakantiedagen
Nederlanders hebben niet alleen een korte werkweek, maar krijgen ook veel vakantiedagen van hun baas. Met 25,6 betaalde vrije dagen per jaar is Nederland zesde op de lijst. De Zweden spannen de kroon met 33 vakantiedagen, maar ook de Denen en de Duitsers scoren goed, met 30 vrije dagen.

Estland en Cyprus komen er minder goed vanaf. Daar hebben werknemers slechts 20 vakantiedagen op jaarbasis.

Hoewel ons land een flinke hoeveelheid vakantiedagen kent, staat daar wel tegenover dat Nederland de minste nationale feestdagen binnen Europa telt, namelijk zes. De Spanjaarden hebben er maar liefst 14 en de gemiddelde Europeaan 10,5.