DEN HAAG - Aan het einde van het eerste kwartaal telde Nederland 186.000 woningen waarvoor wel al een bouwvergunning was afgegeven, maar die nog niet waren opgeleverd.

Dat is 3,4 procent meer dan in dezelfde periode van 2008, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

''Dat betekent dat er een flinke werkvoorraad is'', zegt CBS-econoom Michiel Vergeer. Tussen de aanvraag van een bouwvergunning en de oplevering van een woning zit gemiddeld twee jaar.

Bijna driekwart (72 procent) van de openstaande vergunningen is nog geen twee jaar oud. Ruim een kwart is dus ouder.

Vergunningen
Als vergunningen lang openstaan, kan dat komen doordat bouwers hebben besloten pas met de bouw te beginnen, als de economie aantrekt. Het CBS heeft geen aanwijzingen dat er een toename is van vergunningen die wel zijn aangevraagd, maar die uiteindelijk niet tot de bouw van een woning leiden.

Ondanks de economische teruggang worden nog wel degelijk vergunningen voor woningbouw afgegeven, aldus Vergeer. ''De totale waarde is vergeleken met vorig jaar wel gedaald, maar niet dramatisch.''

In de eerste vier maanden van 2009 gaven gemeenten bouwvergunningen af met een totale waarde van ruim 3 miljard euro. Dat is 5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen het op 3,2 miljard euro lag.