AMSTERDAM - Reken je rijk?! Meevallende kwartaalresultaten van een aantal Amerikaanse banken zorgden voor veel opluchting. Hierdoor konden ook de Europese financiële instellingen profiteren met een heuse campingrally tot gevolg.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer

Niet alles komt voor rekening van de briljante bedrijfsvoering van het management, al zouden de riante bonussen die men zichzelf toebedeelt soms anders doen vermoeden.

Minstens zo belangrijk voor die goede resultaten zijn de diverse overheden en toezichthouders. Wereldwijd hebben zij namelijk sinds het laatste kwartaal van vorig jaar financiële instellingen in de gelegenheid gesteld om onder staatsgarantie nieuw kapitaal aan te trekken.

Rentelasten
Hier is op grote schaal een beroep op gedaan, waardoor de desbetreffende ondernemingen de komende jaren fors op de rentelasten kunnen besparen. Zo heeft The Wall Street Journal becijferd dat alleen al in de Verenigde Staten de acht grootste partijen, die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om onder het garantieprogramma obligaties uit te geven, zo’n 2,2 miljard dollar besparen. De komende drie jaar kan dat wel oplopen tot 24 miljard dollar.

Citigroup bijvoorbeeld boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 4,3 miljard dollar. In dit cijfer zat een eenmalige bate die samenhing met de verkoop van een belang in Smith Barney. Maar ook de rentelasten lagen fors lager.

Door 44,6 miljard dollar uit te geven onder het garantieprogramma moest er zo'n 600 miljoen dollar minder rente worden betaald. Dit staat gelijk aan 14 procent (!) van de totale nettowinst. En het veel geroemde Goldman Sachs hoeft de komende jaren iedere drie maanden wel 205,5 miljoen dollar minder aan rente over te maken.

Noodzakelijk
De garantie was noodzakelijk, omdat deze de financiële instellingen nauwelijks geld konden lenen. En als ze dat wel konden, waren de voorwaarden wel erg ongunstig. Ook in Europa hebben banken en verzekeraars die mogelijkheid gehad.

Zo hebben in Nederland ING, SNS Reaal en NIBC leningen onder overheidsgarantie uitgegeven. Hierdoor hoeven zij op dit uitgegeven schuldpapier enkele procentpunten minder rente te vergoeden en vallen de financieringslasten fors lager uit.

Euforie
Al te veel euforie over de goede resultaten van de banken lijkt me daarom voorlopig nog niet op zijn plaats. Deze verkapte overheidssubsidies vertroebelen het beeld. En laten we niet vergeten dat het economisch tij nog steeds tegenzit.

Het aantal bedrijfsfaillissementen loopt op en veel particulieren komen in de problemen. Kijk maar naar de gestaap oplopende werkloosheid in de Verenigde Staten en Europa. Zo moest Citigroup in het tweede kwartaal voor 12,4 miljard dollar op kredieten afboeken. Ook Deutsche Bank waarschuwt voor extra verliezen door slechte leningen en heeft hiervoor ultimo juni 1 miljard euro op zijn balans gereserveerd.

Wanbetalingen
En wat te denken van de stijgende wanbetalingen op creditcardschulden? Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is erg bezorgd over deze ontwikkeling. Het voorziet dat in Europa ongeveer 7 procent van de in totaal 1590 miljard dollar aan uitstaande schulden op creditcards niet kan worden geïnd. In de Verenigde Staten staat dit percentage inmiddels op zo’n 14 procent.

Blijf daarom voorzichtig en benader de gepubliceerde resultaten van financiële instellingen met een gezonde dosis scepsis. Reken u niet rijk en beleg liever in aandelen van bedrijven waarvan het management ook oog heeft voor de lange termijn in plaats van de nadruk op gewin op de korte termijn.