WIESBADEN - De detailhandelsverkopen in Duitsland zijn in juni met 1,8 procent gedaald ten opzichte van mei. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek bekend. Vergeleken met de maand juni vorig jaar daalde de omzet met 1,6 procent.

Analisten gingen juist uit van een stijging van de detailhandelsomzet met 0,5 procent vergeleken met een maand eerder. De cijfers zijn een duidelijke indicatie dat de consumentenuitgaven in Duitsland steeds meer onder druk komen te staan door de economische neergang.

De cijfers zijn samengesteld op basis van gegevens uit zeven deelstaten. Deze zijn samen goed voor ongeveer 76 procent van de gehele detailhandelsactiviteit in Duitsland.

Ondernemersvertrouwen
De onverwachte daling van de verkopen gaat tegen de trend in van een aantal recente positieve berichten over de Duitse economie. Zo was het ondernemersvertrouwen in juli voor de vierde achtereenvolgende maand toegenomen. Tegelijkertijd nam de werkloosheid voor het eerst in negen maanden af. Toch vrezen veel economen dat de werkloosheid verder zal oplopen. Van de Duitse beroepsbevolking heeft nu 8,2 procent geen werk.

Veel sectoren in Duitsland, waaronder de auto-industrie, hebben het zwaar door de recessie. De Duitse economie zal dit jaar naar verwachting met 6 procent krimpen, een recordpercentage.