De nieuwste technologie maakt het mogelijk vanachter je bureau het Louvre te bezoeken.

Door Bert Kersten en Daniël Brouwer | Logica

Door de introductie van nieuwe technologie wordt het bezoeken van musea en tentoonstellingen interactief en steeds leuker. Het is altijd al boeiend om erfgoed, historie en schatten te bekijken maar nu kan je als bezoeker veel “dieper” in de magazijnen en archieven komen.

Men kan zich er naar hartenlust in verdiepen door letterlijk in te zoomen op afbeeldingen of door aanverwante informatie te raadplegen. Daardoor kunnen de bezoekers ook bij het materiaal in de kelder en de zolder van het museum.

Surface
De ontwikkeling van ultramoderne zoekmethoden (het MultimediaN Cultural Heritage project) maakt van multimediatechnologie, zoals bijvoorbeeld de Microsoft Surface, een zeer krachtig educatief en didactisch instrument. De Surface is een lage tafel met een groot aanraakgevoelig scherm dat door meerdere bezoekers tegelijkertijd kan worden gebruikt. Met de nieuwe zoekmethoden is het mogelijk om, behalve op tekst, ook te zoeken op stukjes van foto’s, schilderijen of films.

Zie bijvoorbeeld Europeana. Dezelfde combinatie van Surface en zoekmachine is overigens voor heel veel sectoren toepasbaar. (Voorbeeld 1, 2). Daarnaast wordt het met deze zoektechnieken ook mogelijk om eenvoudig door het Louvre of het Rijksmuseum te “lopen” vanachter je PC thuis.

Standaard
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het maken van gestandaardiseerde interfaces (API’s) tussen de zoekalgoritmen van het project Cultural Heritage en de Microsoft Surface. Door de intuïtieve gebruikersinterface die met de Surface mogelijk is, wordt voorgesorteerd op het grootschalig gebruik van interactieve media bij musea en elders.

Deze gestandaardiseerde interfaces maken het mogelijk om gemakkelijk andere cultuurinstellingen en archieven te bekijken, hierin snel en effectief te zoeken én de resultaten op een gebruikersvriendelijke manier te presenteren.

3D-printers
Hoewel dit een prachtig voorbeeld is van de wijze waarop technologische vernieuwing ons helpt bij het kennisnemen en waarderen van ons erfgoed, is dit nog maar het begin. Logica verwacht dat binnen twee jaar de eerste 3D-printers bij de toonaangevende musea zullen staan waarbij een bezoeker een kunstwerk naar keuze kan laten printen en mee naar huis kan nemen. Ook Augmented Reality (op belevenis gerichte informatie wordt toegevoegd door de bezoeker mee te nemen in een virtuele wereld) zal bij de meest innovatieve musea snel zijn intrede doen en bijdragen aan nog meer bezoekersgenot.

En de inzet van technologie als Photosynth zal een bijdrage leveren aan een grotere betrokkenheid van geïnteresseerden bij musea omdat een bezoeker zijn ervaringen kan delen met andere bezoekers en de conservatoren. In het najaar vindt bij de viering van het 50-jarig bestaan van de Zeeuwse Bibliotheek het eerste grote Photosynth-evenement plaats.

Bert Kersten en Daniël Brouwer zijn consultants bij Logica Management Consulting