LONDEN - De wereldwijde recessie zou een nieuw slachtoffer kunnen gaan eisen. Opdoeking dreigt voor de Britse zondagskrant The Observer, die in 1791 werd opgericht. Een andere optie voor de noodlijdende krant is een verder bestaan als tijdschrift.

Eigenaar Guardian Media Group overweegt de krant te stoppen om zo kosten te besparen. Het mediaconcern geeft geen financiële resultaten van individuele kranten, maar The Observer zou de afgelopen jaren 10 tot 20 miljoen pond sterling (11,8 tot 23,6 miljoen euro) per jaar verlies hebben gemaakt. De krant zou geen winst meer hebben gemaakt sinds de overname door Guardian in 1993, zo is zondag te lezen op de website van The Times.

Liefdadigheid
De plannen zijn begin juli besproken door het liefdadigheidsfonds Scott Trust, dat eigenaar is van Guardian, en stuitten daar op oppositie. Het mediaconcern beloofde de plannen uit te stellen om een alternatief te onderzoeken. Hierbij zou de krant wel als zondagskrant blijven bestaan, maar sterk gereduceerd. Betrokkenen verwachten een definitieve beslissing bij de volgende vergadering van Scott Trust.

Een bron bij The Observer zei: ,,Op dit moment is het fifty-fifty of we een tijdschrift worden of dat met banenverlies en kostenbesparingen de krant kan blijven bestaan''.

De krant heeft een oplage van ongeveer 400.000.