In een zeer lezenswaardige artikel van Michael Toorop legt hij op eenvoudige wijze uit dat zakenbank Goldman Sachs zichzelf weer onafhankelijk heeft gemaakt van staatsdeelname door met middelen van de belastingbetaler grootschalig te gokken.

Door Grimbert Rost van Tonningen | Pluspost

Dat pakte goed uit, met het ‘goedkope geld’ heeft men US$ 2,7 miljard winst gemaakt op een omzet van $ 13,76 miljard.Als het mis gegaan was zou de belastingbetaler de klos zijn geweest. Een groot deel van de winst is gereserveerd voor de handelaren die gemiddeld $800 000 ontvangen, niet gek voor een (tweede) kwartaal. Die zakenbankiers toch, ze verstaan hun vak, de 10 miljard overheidssteun is inmiddels met dividend terugbetaald.

Business
Morgan Stanley en Citi willen nu ook meer gaan gokken en hun commitment met hedge funds vergroten. Goldman heeft inmiddels toestemming van centrale bank FED met dit businessmodel - Var - door te gaan. Enkele leden van het congres, die zich irriteren over de opmerking van de CFO van Goldman dat dit ‘business as usual’ is, hebben een boze brief aan Ben Bernanke geschreven maar of dit veel zal uithalen mag worden betwijfeld. Dit in het licht van de drang van de Amerikanen om zo puur mogelijk kapitalistisch te acteren.

Veel mensen in het land van de onbegrensde mogelijkheden zien rijk worden als hun ultieme (enige) doel. Vanuit die optiek zijn de Goldman Sachs jongens en meisjes ‘helden’.Ikzelf ben altijd aanhanger geweest van de ‘no nonsence’ Angelsaksische manier van zaken doen en ik heb in het verleden weinig opgehad met het Rijnlandse geneuzel, waarbij vage maatschappelijke doelen helder zakelijk denken vaak in ernstige mate belemmerde, maar ik moet toegeven dat dit bankiersgedrag mij nu ook te gortig wordt.

UBS
Misschien kunnen we wat leren van de manier waarop de Amerikanen de Zwitserse grootbank UBS aanpakken. Voor 3 augustus as moeten de Zwitsers met de Amerikanen tot overeenstemming komen anders zal een gerechtelijk vonnis de bank treffen om alle gegevens van Amerikaanse staatsburgers (52000?) die belasting ontduiken te openbaren. 

De Zwitserse regering is hier fel op tegen en heeft gedreigd alle gevorderde gegevens van de bank te confiskeren. Als dat gebeurt is het einde van UBS als internationale bank in zicht, want dan wordt de Amerikaanse tak in beslag genomen. Misschien overleeft de tot voor kort grootste bank van Europa dat niet, want door de kredietcrisis is deze gigant al zwaar geteisterd.

Gisteren was hierover spoed overleg tussen minister Clinton en haar Zwitserse ambtgenoot, de tijd dringt. De uitkomst van dit gesprek is ten tijde van het schrijven van deze column nog niet bekend, maar de uitslag lijkt voorspelbaar: de Zwitsers gaan door de knieen, aan hun niet te tolereren praktijken om belastingontduikers te helpen wordt steeds meer paal en perk gesteld.

Fraude
De Amerikanen hebben groot gelijk dat zij fraude via de UBS niet pikken. Wij zouden de manier van zaken doen van Goldman ook niet moeten toestaan. De EU zou zakenbanken die zich van dat soort modellen bedienen dus eenvoudig moeten verbieden in Europa hun activiteiiten te ontplooien. Misschien dat dan eindelijk het besef doordringt dat banken een bastion van betrouwbaarheid behoren te zijn, waarbij gokken (en belastingontduiking) uit den boze is.