MIAMI - De Verenigde Staten zijn met de Zwitserse bank UBS op 'belangrijke punten' tot overeenstemming gekomen in een conflict over belastingontduiking.

Beide partijen hopen volgende week tot een volledig akkoord te komen, zei een woordvoerder van het departement van Justitie vrijdag.

De VS hadden een rechtszaak tegen de Zwitserse bank aangespannen om de namen te krijgen van Amerikaanse rekeninghouders bij UBS. De VS verdenken deze rekeninghouders ervan via Zwitserland de belasting te ontduiken.

Uitgesteld
De behandeling van de rechtszaak is nu voorlopig uitgesteld tot 10 augustus. Ook op 13 juni was de gerechtelijke procedure al uitgesteld op verzoek van de bank en beide betrokken landen. Partijen wilden proberen via onderhandelingen tot een oplossing te komen van de politiek en diplomatiek gevoelige zaak.

De Zwitserse regering is ertegen gekant dat UBS de gegevens van zijn cliënten vrijgeeft. Dat zou een inbreuk zijn op de traditie van het Zwitserse bankgeheim en een overtreding van de bankenwet van het land. De VS wilde de namen van ongeveer 52.000 Amerikaanse rekeninghouders weten. Later zwakten zij deze eis af naar de gegevens van tienduizend rekeninghouders.

Eerder dit jaar trof UBS al een schikking met de Amerikaanse overheid en betaalde een boete van 780 miljoen dollar, omdat de bank rijke Amerikanen zou hebben geholpen de belasting te ontduiken. Ook droeg de bank de gegevens van enkele honderden verdachte cliënten over aan de VS. Washington was daar niet tevreden mee en wilde de namen van meer rekeninghouders weten.