RIJSWIJK - Menig bouwvakker zal met gemengde gevoelens op vakantie zijn gegaan. Want volgens de voorspellingen van analisten slaat na de bouwvak de economische crisis in de sector in alle hevigheid toe.

Maar niet in de hele bouw is het malaise. De klusbedrijven doen het nog goed. Zij hebben in het tweede kwartaal de omzet zien toenemen en verwachten ook voor het derde kwartaal nog een lichte stijging van de omzet, blijkt uit de Bouwbarometer, die aan de hand van zevenhonderd enquêtes de stemming in de bouw peilt. Zij waren wel de enige uitzondering in de sector.

De klussers zijn vooral actief in het onderhoud en de renovatie, een sector die vergeleken bij de nieuwbouw redelijk stabiel is. Onder hen zijn ook veel zelfstandigen zonder personeel. Door de kredietcrisis zoeken zij de laatste maanden meer werk bij particulieren, blijkt uit een peiling die vakbond FNV Zelfstandigen Bouw in mei hield.

Woningmarkt
Charles Verhoef, voorzitter van de bond, heeft het idee dat dat aardig lukt. De ervaring leert dat in tijden van crisis in de particuliere markt groei zit, aldus Verhoef. Dat effect wordt volgens hem nog versterkt doordat nu ook de woningmarkt op slot zit.

''Mensen houden hun hand op de knip als het gaat om auto's of bankstellen. Maar niet als het gaat om zaken die de waarde van hun woning in stand houden.'' Mensen die eigenlijk wilden verhuizen maar daar nu vanaf zien, gaan hun woning verfraaien, aldus Verhoef. ''Nu toch maar die nieuwe badkamer als ik hier nog jaren woon.''

Voor een schilder is het natuurlijk makkelijker werk in de particuliere markt te vinden dan voor een betonvlechter, zegt Verhoef. Daarom probeert de bond leden die in een lastige markt opereren, in contact te brengen met andere zzp'ers (zelfstandige zonder personeel), zodat zij samen in verbouwingen of andere projecten kunnen stappen.

De bond is met enkele bemiddelingsbureaus in onderhandeling voor hulp aan zzp'ers voor het binnenhalen van opdrachten.

Orderportefeuilles
In de andere bouwsectoren verwachten steeds meer bedrijven voor het derde kwartaal een daling van de omzet, laat de Bouwbarometer zien. De orderportefeuilles van bouwbedrijven liggen blijkens de cijfers van het EIB inmiddels op het laagste niveau sinds 1993.

Gemiddeld hebben bouwbedrijven die actief zijn in de woningbouw nog voor ruim zes weken werk om hun personeel aan de slag te houden. In de utiliteitsbouw (kantoren en bedrijfspanden) is nog werk voor 5,6 maanden. Een jaar geleden was dat nog dik twee maanden meer.

Ontslagvergunning
Maar bij UWV Werkbedrijf (waarin het voormalige Centrum voor Werk en Inkomen is opgegaan) zijn in ieder geval in de weken voor de bouwvak vanuit de sector niet meer aanvragen voor een ontslagvergunning binnengekomen dan in de maanden ervoor.

Het aantal schommelt sinds maart rond de 850 per maand, met een uitschieter van 937 in mei. In juni waren het er 809, aldus een woordvoerder van UWV. Het niveau ligt, net als in andere sectoren, wel een stuk hoger dan vorig jaar. Cijfers over de aanvragen voor deeltijd-WW in de sector heeft UWV niet beschikbaar.